Η καθημερινότητα του Σχολείου

Πρωτομαγιά

Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Τον Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εορτάζεται επίσης και σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως αργία. Για το εργατικό κίνημα είναι απεργία. Τιμώνται οι αγώνες του εργατικού κινήματος. Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι είναι το έθιμο της ημέρας.

Για την πρωτομαγιά έγραψαν τραγούδια σπουδαίοι συνθέτες όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Μάνος Λοΐζος, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης έγραψαν ποίημα και κατασκέυασαν το δικό τους στεφάνι καθώς και ανθρωπάκια φτιαγμένα από λουλούδια που μάζεψαν.


 Φυσικά δεν έλειψε το χιούμορ και η αστείρευτη φαντασία των παιδιών. Έτσι, έφτιαξαν ένα ανθρωπάκι με μπέρτα όπως οι σούπερ ήρωες.






Παγκόσμια ημέρα χορού
Το 1982 το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO καθιέρωσε ως Παγκόσμια Ημέρα Χορού τις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810) ο οποίος είναι δημιουργός του σύγχρονου μπαλέτου. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα μια γνωστή προσωπικότητα του χορού αφιερώνει ένα μήνυμα. 

Ο χορός έχει επικρατήσει να λέγεται και τέχνη της Τερψιχόρης μια και σύμφωνα με τη μυθολογία η Μούσα Τερψιχόρη ήταν προστάτιδά του.


Οι μαθητές του σχολείου απέδειξαν ότι έχουν το χορευτικό ταλέντο μέσα τους ανταποκρινόμενοι άριστα σε ρυθμούς μοντέρνας μουισκής.







Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Το 1966 η IBBY (International Board on Books for Young People)Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για την Νεότητα, καθιέρωσε τις 2 Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου προς τιμή του δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.


Οι μαθητές του σχολείου παρακολούθησαν αφιερώματα για το παιδικό βιβλίο. Επεσήμαναν την αναγκαιότητα και την χρησιμότητά του και αφού αφηγήθηκαν ιστορίες που έχουν διαβάσει προχώρησαν στην κατασκευή σελιδοδεικτών.






Ομορφαίνοντας το σχολείο

Σήμερα, Πέμπτη 1 Απριλίου φυτεύτηκαν καλλωπιστικά φυτά για τον εξωραϊσμό της αυλής.

Το πριν


και το μετά












Πάσχα
Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού.
Την πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας τη διαδέχεται η χαρά της Ανάστασης. 
Μερικά από τα έθιμα είναι η βαφή των αυγών, το ψήσιμο των τσουρεκιών, το κάψιμο του Ιούδα, η περιφορά του Επιταφίου και οι λαμπάδες με το Άγιο Φως.

Παρακάτω τα δικά μας δημιουργήματα. 












Η κυρά Σαρακοστή

Πριν το Πάσχα νηστεύουμε για σαράντα ημέρες όπως και ο Χριστός στην έρημο. Οι παλιοί αυτήν την περίοδο τη μετρούσαν με αυτοσχέδιο ημερολόγιο την κυρά Σαρακοστή.
Η κυρά Σαρακοστή είναι μια καλόγρια που δεν έχει στόμα λόγω νηστείας, έχει σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται και έχει εφτά πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα.

Για την κυρά Σαρακοστή  έχουν γραφτεί οι εξής στίχοι:

Την κυρά Σαρακοστή
που `ναι έθιµο παλιό
οι γιαγιάδες µας τη φτιάχναν
µε αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
µα το στόµα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.

Και τις µέρες τις µετρούσαν
µε τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδοµάδα
µέχρι να’ ρθει η Πασχαλιά.

Η κυρά Σαρακοστή της Γ΄ και Δ΄ τάξης


Η κυρά Σαρακοστή της Ε΄ και Στ΄ τάξης

και οι ζωγραφιές μας













Ημέρα κατά της σχολικής βίας και εκφοβισμού
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα κατά της σχολικής  βίας και του εκφοβισμού. Γι' αυτό κι εμείς αφιερώσαμε χρόνο για να επεξεργαστούμε αυτό το σημαντικό θέμα.

Παρακολουθήσαμε μαρτυρίες ανθρώπων καθώς και έρευνες δημοσιογράφων και στη συνέχεια προβήκαμε σε διάφορες βιωματικές δράσεις.

Αποκριάτικο Πάρτι

Την τελευταία Παρασκευή της αποκριάς στο σχολείο μας οργανώθηκε το πάρτι μασκέ με κέφι και χαρούμενη διάθεση. Τα παιδιά φόρεσαν τις αγαπημένες τους αποκριάτικες στολές, έπαιξαν, χόρεψαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους.



 Με αμείωτο ενθουσιασμό αγόρια και κορίτσια κατασκεύασαν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών καρναβαλίστικες μάσκες με χαρακτηριστικό τις πλεξούδες.






Τσικνοπέμπτη στο σχολείο


Φέτος όπως και κάθε χρόνο τέτοια μέρα τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με το έθιμο του τσικνίσματος. Οι μαθητές όλων των τάξεων έγιναν μια μεγάλη παρέα, τους προσφέρθηκαν χυμοί και εδέσματα της ώρας τα οποία και απόλαυσαν δεόντως και με πολύ όρεξη.



Το σχολείο μας επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος του χωριού κ. Γιώργος Ντέμος και η Δημοτική Σύμβουλος κα. Αθηνά Καρέλου.





Ημέρα δράσης και ενημέρωσης 
υγιεινής χεριών
Το Υπουργείο Παιδείας και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (πρώην Υγειονομική Σχολή Αθηνών) προτείνει την 20/01 ως ημέρα δράσης και ενημέρωσης όλων των μαθητών των δημοτικών σχολείων σχετικά με την υγιεινή των χεριών.

Η εκπαίδευση των μαθητών έγινε με διδακτικό αλλά και πολύ διασκεδαστικό τρόπο.

               



Διαβάσαμε μια
διαφορετική ιστορία
με τη Χιονάτη








                                                             και κάναμε πειράματα.
























   Έτσι, οι μαθητές        συνειδητοποίησαν πόσο    εύκολα και γρήγορα        μεταδίδονται τα μικρόβια κι      ας μην τα βλέπουμε.



















































                            
Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να τιμάται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992.

Με σύμμαχο τον καιρό στην αυλή του σχολείου στις 3/12 με 5/12 έγιναν δραστηριότητες προκειμένου οι μαθητές να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.


Προβλήθηκε βίντεο με συνεντευξιαζόμενο έναν παραολυμπιονίκη ενώ στη συνέχεια είδαμε ως τυφλοί, συνομιλήσαμε ως κωφάλαλοι και τρέξαμε ως κουτσοί.









Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης
31/10/2015
Οι μαθητές της Γ΄- Δ' τάξης κατασκεύασαν αυτοσχέδιους κουμπαράδες με ανακυκλώσιμα υλικά ενώ οι μαθητές της Ε΄-Στ΄ τάξης προχώρησαν σε κολλάζ νομισμάτων και κουμπαράδων.
                                                                                           

                                                                                                                                                    



Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας

Διαβάσαμε το παραμύθι "Το λαίμαργο γουρουνάκι" ...

... και το ζωγραφίσαμε!



Επίσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ - Στ΄ Τάξης έφτιαξαν ατομικές  πυραμίδες διατροφής ...





Δράσεις για την Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 
(06/10/14 - 10/10/14)

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ - Στ΄ Τάξης δημιούργησαν το αλφαβητάρι του περιβάλλοντος.



Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄- Δ΄ Τάξης ασχολήθηκαν με τον κύκλο του νερού.




Δράσεις για την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού με θεματικό άξονα: «Ρατσισμός και  Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι»

Παρακολουθήσαμε ταινίες μικρού μήκους με θέμα το ρατσισμό και τη διαφορετικότητα και στη συνέχεια διαβάσαμε το παραμύθι "Το Λόαλ".


Οι μαθητές και οι μαθήτριες χωρίστηκαν σε ομάδες και η κάθε ομάδα παρουσίασε μια δική της δραματοποίηση σχετικά με τη διαφορετικότητα.



Ζωγραφίσαμε το Λόαλ




Πραγματοποιήθηκαν κινητικές δραστηριότητες και παιχνίδια. Δυστυχώς, όμως,  εξαιτίας του άσχημου καιρού αυτά έλαβαν χώρα εντός του σχολικού κτιρίου. 


Διεθνής ημέρα μη βίας


   Σήμερα μιλήσαμε για τη βία, την οποία και διακρίναμε σε σωματική και λεκτική. Στη συνέχεια φτιάξαμε έναν άνθρωπο και πάνω του κολλήσαμε χαρτάκια με πράξεις ή λεκτικές εκφράσεις, κάποιες από τις οποίες οδηγούν στη βία και κάποιες άλλες στο σεβασμό της προσωπικότητας των άλλων ανθρώπων. Τις μεν πρώτες τις σβήσαμε με μαρκαδόρο, ενώ στις δεύτερες κολλήσαμε καρδιές.

 

 Σχολικό έτος 2015-2016

    Κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου η μέρα είναι αφιερωμένη στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Συζητήσαμε για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τονίσαμε τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου